fbpx

Cele mai colorate si mai spectaculoase festivaluri din Croatia

Nu mai este un secret pentru nimeni ca localnicilor din Croatia le place sa sarbatoreasca tot anul. Iata cum se puteti sa va alaturati acestor festivitati pline de bucurie, culoare si spectaculozitate. Lumini, dans si voie buna - reteta ideala pentru a sarbatori viata!

de Royal Caribbean Romania

Costume colorate, ritmuri ametitoare, proiectii de lumini sau traditii populare? Orice am alege, aceasta incursiune in viata culturala croata ne dezvaluie fascinantele comori ale acestui popor mediteranean.
Iata mai jos care sunt cele mai colorate si spectaculoase festivitati din Croatia.

CARNAVALUL DIN RIJEKA (IANUARIE - FEBRUARIE)

Carnavalul din Rijeka, unul dintre cele mai colorate din Croatia, se organizeaza in primele doua luni ale anului. Serbarile incep la jumatatea lunii ianuarie si continua pana in februarie, cu o serie de parade si festivitati traditionale.  Asa numitii zvončari, barbati imbracati in piei de animale care alunga spiritele malefice, sunt principala atractie, fiind renumiti si pe lista atractiilor UNESCO.

Sarbatorit initial de habsburgici in anii 1800 si dat apoi uitarii, carnavalul a fost readus la viata in 1982, de trei grupuri de barbati mascati care s-au reunit, marsaluind spre Korzo, spre amuzamentul localnicilor. Acum, sute de mii de spectatori se aliniaza pe strazile orasului pentru a petrece cu muzica, dans si voie buna printre mascotele viu colorate,

Cititi mai multe aici: https://www.rijecki-karneval.hr/en/

FESTIVALUL DE LUMINI DIN ZAGREB (MARTIE)

In fiecare martie, frumosul oras Zagreb devine o panza pentru artistii care folosesc cea mai noua tehnologie de proiectie a luminii pentru a picta orasul in culori. Centrul istoric este iluminat cu imagini colorate si, mai in tot orasul, veti gasi instalatii de lumina uluitoare.

Festivalul avand loc primavara, majoritatea acestor proiectii evoca trezirea, renasterea sau evolutia. Dupa o iarna indelungata, Zagreb freamata de viata, localnicii si vizitatorii iesind pe strazi pentru a admira operele de arta si a se ucura de vremea mai calda.

Cititi mai multe aici: https://festival-of-lights.de/en/zagreb-festival-of-lights/

PROCESIUNEA DE PRIMAVARA A REGINELOR (LJELJE / KRALJICE (MAI)

Cele mai colorate si mai spectaculoase festivaluri din Croatia
Procesiunea de primavara a reginelor din Gorjani (sursa foto - Croatia Tourism Board/Ivo Bočinadin)

Procesiunea primaverii din Ljelje / Kraljice, candva raspandita in Slavonia, Baranja si Syrmia, supravietuieste astazi doar in micul sat, Gorjani. Fetele aflate la varsta maritisului se imbraca in costume elaborate, viu colorate, isi impletesc parul in forma de sarpe si se plimba prin sat, oprindu-se ocazional sa cante si sa danseze.

Festivalul are loc in duminica de Rusalii, si este ocazia cea mai buna pentru ca fetele sa defileze in jurul satului. Unele dintre ele poarta coronite albe, in timp ce altele, imbracate in straie barbatesti, poarta palarii decorate cu flori, dintre cele mai colorate.

Legenda spune ca femeile din Gorjani s-au imbracat in haine barbatesti si s-au aparat cu sabia in timpul unui asediu otoman, pentru a face soldatii sa creada ca sunt fantome. Ramane unul dintre cele mai colorate si mai spectaculoase festivaluri din Croatia.

Cititi mai multe aici: https://croatia.hr/en-GB/experiences/culture-and-heritage/unesco-intangible-heritage-spring-procession-ljeljekraljice-queens-gorjani

FESTIVALUL DANSULUI SABIEI DIN KORKULA (IUNIE)

Cele mai colorate si mai spectaculoase festivaluri din Croatia
Dansul sabiei (sursa foto: Damir Pacicdamir/tzkorcula)

Dansul sabiei Moreska este o traditie mandra pe insula Korčula. La origini, o forma de protest impotriva ocupatiei maure. acest dans de lupta a fost candva predominant in sudul Europei. Acum, acesta poate fi vazut doar pe aceasta minuscula insula din Marea Adriatica, unde traditiile se pastreaza cu sfintenie.

 

In fiecare an, in iunie, grupuri mari de oameni din intreaga zona se aduna pentru a participa la Festivalul anual de dans al sabiei. Participantii se imbraca in cele mai colorate costume traditionale, defiland pe strazile orasului Korčula pana la Piata Reconcilierii, unde interpreteaza dansul in toata splendoarea sa, evocand istoria marilor victorii repurtate asupra cuceritorilor lor.

 

Cititi mai multe aici: https://visitkorcula.net/moreska.html

ŠPANCIRFEST, VARAZDIN (AUGUST)

Cunoscut si sub denumirea de „Festivalul carucioarelor”, Špancirfest este o sarbatoare a artei vechi a spectacolelor stradale. Muzicieni, magi, dansatori si jongleri ratacitori sunt incurajati sa se „plimbe” pe strazile pietruite ale orasului, in aplauzele spectactorilor. Pentru o perioada scurta de timp in fiecare an, Špancirfest transforma Varaždin in capitala mondiala a muzicii si artei teatrale stradale.

Cititi mai multe aici: https://www.spancirfest.com/en/

Share:

Articole recente

Lasati-ne un mesaj

MAI MULTE
articOle

Royal Caribbean

Ce este o croaziera?

O statiune eleganta, unde cazarea luxoasa, mesele gourmet si divertismentul captivant se reunesc intr-o singura destinatie – intr-un cuvant, croazierele sunt concepute pentru distractie si pentru confort.

citeste articol »
WeCreativez WhatsApp Support
Doriti sa aflati mai multe despre croazierele Royal Caribbean, Celebrity Cruises sau Azamara?
👋 Buna ziua! Suntem aici pentru a va consilia in alegerea croazierei potrivite!