fbpx

Bordeaux – călătorie spre capitala franceză a vinului

Regiunea Bordeaux, situată de-a lungul coastei atlantice a Franței, rămâne una dintre cele mai importante zone viticole din lume. Château Margaux, Château Lafite Rothschild și Château Haut-Brion sunt doar câteva dintre numele ilustre, recunoscute la nivel mondial.

de Royal Caribbean Romania

Bordeaux este o regiune viticolă plină de însemnătate istorică, presărată cu conace impunătoare, case vechi aurite și castele uimitoare. Aceste proprietăți, adesea transmise din generație în generație, împreună cu cele mai bine păstrate secrete despre producția de vinuri și soiurile de struguri folosite, reprezintă cea mai importantă moștenire. O vizită în Bordeaux este un pelerinaj chiar în inima universului vinului.

Bordeaux_vin_rosu
Vin roșu de Bordeaux

Istoria vinului de Bordeaux

Deși renumită pentru solurile propice viței de vie încă din vremea romanilor, reputația regiunii Bordeaux a început să prindă contur abia în jurul secolului al XII-lea  Catalizatorul a fost o alianță prin căsătorie între casele regale rivale din Anglia și Franța, care nu numai că a întărit legăturile politice dintre cele două țări, dar a și creat relații importante cu clienții și furnizorii, proces care a accelerat dezvoltarea regiunii.

Cele mai multe dintre renumitele Chateaux din regiune – termen care descrie atât o proprietate producătoare de vin cât și un castel, în limba franceză – au fost înființate între secolele al XVII-lea și al XIX-lea. În anul 1855, împăratul Napoleon al III-lea a clasificat vinurile din regiune în „crus” sau creșteri, pentru a le identifica pe cele mai bune. Această clasificare rămâne în vigoare și astăzi, cu doar câteva ajustări minore.

Cu toate acestea, doar câțiva ani mai târziu, o succesiune de dezastre urma să își lase amprenta asupra regiunii . Filoxera, o afidă invazivă, a inundat podgoriile din Europa, provocând pagube imense. Altoirea viței de vie europene cu soiuri americane rezistente a oprit ciuma afidelor, dar la scurt timp războaiele mondiale succesive au provocat și mai multe daune. Din fericire, până la mijlocul secolului al XX-lea, regiunea a fost din nou restabilită, producând cantități semnificative de  vin de clasă mondială.

Astăzi, peste 6.000 de producători locuiesc în departamentul Gironde, unde este situat și Bordeaux, zonă extrem de bogată, cu peste 300.000 de acri de viță de vie atent ordonați pe pantele orientate spre sud ale regiunii, câmpii aluviale și un climat maritim temperat. Rezultatul? 53 de milioane de cutii de Bordeaux trimise anual către iubitorii de vin din lumea întreagă.

Renumitele vinuri din regiune

Regiunea viticolă Bordeaux este renumită pentru vinurile sale roșii și dulci. Vinul roșu tinde să fie făcut dintr-un amestec de struguri extrem de popular în zonă:

     Merlot: Cel mai cultivat soi de struguri, produce vinuri bogate și suave.
     Cabernet Sauvignon: Cunoscut pentru producerea de vinuri roșii complexe, corpolente, care au o capacitate superioară de învechire.

Struguri Merlot

Aceste soiuri de struguri, alături de Cabernet Franc, domină producția de vin din Bordeaux. Într-un procentaj mai mic, întâlnim și amestecurile de struguri mai rar întâlnite, cum ar fi Petit Verdot, cunoscut pentru aromele interesante de piele sau așchii de creion, și Malbec, un soi de struguri acum mai mult asociat cu vinurile roșii monovarietale intense, produse în America de Sud.

Vinurile albe din regiune – făcute în principal din struguri Sauvignon Blanc, Sémillon și Muscadelle – sunt uscate sau dulci. Aici se produc și vinurile dulci cu miere, cunoscute sub numele de Sauternes, din sud-vestul regiunii viticole Bordeaux.

Deși Bordeaux este un nume sonor, sinonim cu excelența, trebuie să amintim că nu toate vinurile produse de un Chateau sunt create în mod egal, din aceiași struguri. Cei mai buni dintre aceștia sunt folosiți în gamele premium, stindardul oricărui producător.

Terroir - ce este și cum influențează vinul

Regiunea viticolă Bordeaux, situată în jurul estuarului Gironde – cel mai mare din Europa – este descrisă ca având un terroir extraordinar. Acest cuvânt francez descrie mai mult decât terenul pe care este plantată o vie. Încapsulează tot ce ține de factorii care influențează vița de vie și strugurii pe care îi poartă, inclusiv alcătuirea solului, vremea, altitudinea podgoriilor și puțin je ne sais quoi.

Terroir-ul din Bordeaux se mândrește cu câteva elemente extrem de atractive pentru producătorii de vinuri. Apropierea sa de coastă asigură ierni blânde cu înghețuri minim distructive și veri fierbinți cu mult soare, care continuă până spre toamnă. Pinii din Pădurea Landes creează o barieră de protecție între regiunea viticolă Bordeaux și vânturile atlantice. Solul din regiune este relativ sărac, dând naștere unei vițe-de-vie roditoare, care produce struguri mai concentrați, mai puțin zaharați, mai propice vinificației.

Bordeaux_regiune_viticola
Bordeaux Medoc

Regiunea viticolă se desfășoară în jurul estuarului Girondei și a celor doi afluenți ai săi ramificați – Dordogne, care se îndreaptă spre est și Garona, care se întinde spre sud. Pe o hartă, regiunea este împărțită în diferitele sale AOC, sau denumiri de origine controlata – etichete care vă ajută să stabiliți autenticitatea și proveniența sticlei de vin de Bordeaux.

Denumirile AOC din Bordeaux se încadrează în trei subregiuni:

  •      Malul Stâng
  •      Malul Drept
  •      Entre-Deux-Mer

 

Aceste etichete indică locul în care se află în raport cu estuarul, Entre-Deux-Mers fiind ținutul dintre afluenții de bifurcare ai Girondei. Fiecare mal are podgoriile sale renumite deși pe malul stâng (în special, în zona Médoc și Haut Médoc) se regăsesc cele mai sonore, inclusiv Margaux, Lafite și Mouton Cadet.

Dar și pe malul drept veți găsi unele dintre cele mai scumpe vinuri din regiune, cum ar fi Petrus, Le Pin și Cheval Blanc.

Ce vizităm în regiunea Bordeaux?

Cu atât de mulți producători în regiune, puteți călători an de an în Bordeaux și tot veți descoperi noi locații uimitoare. Iată mai jos recomandările noastre!

Château Lafite Rothschild​

Château Lafite Rothschild

Château Lafite Rothschild este unul dintre cei mai vechi și apreciați producători de vinuri din regiune, dacă nu chiar din întreaga lume. Alegeți un tur captivant al podgoriei,  una dintre cele mai mari din regiune, și veți pătrunde în crama circulară chiar înainte de degustarea de vin care va fi una memorabilă.

În Pauillac AOC, capitala vinului din Médoc, veți găsi, de asemenea, și alte podgorii „premiers grands crus”, dintre cele mai renumite, cum ar fi cea din Latour și Mouton. Vinul dens produs aici poate varia în stil, dar vă va surprinde cu notele fructate și gustul intens.

Château Pape Clément

Pape Clément, cel mai vechi chateau din regiune, oferă un mix interesant de culturi vechi și noi. A fost construit în secolul al XIII-lea și unul dintre proprietarii săi este miliardarul Bernard Magrez,  intrat de curând în peisajul viticol din Bordeaux, dar care a adus o abordare mai comercială portofoliului său de podgorii.

La doar 15 minute de mers cu mașina de centrul orașului Bordeaux, acest castel cu o podgorie de 79 de acri, oferă tururi ale pivnițelor istorice care au aparținut cândva Papei Clement al V-lea (pentru a păstra atmosfera, cântecul gregorian se aude prin difuzoare ascunse).

Château d’Yquem

Château d’Yquem este situat la 45 de minute de mers cu mașina, la sud de orașul Bordeaux. Cu o istorie care se întinde încă din secolul al XVI-lea, aceasta este una dintre marile moșii  ale regiunii viticole Bordeaux.

Situat în Sauternes AOC, poate cel mai bun terroir de vin dulce din întreaga lume, locul extrem de primitor cu oaspeții. Ceața tomnatică încurajează dezvoltarea putregaiului nobil esențial pentru crearea vinurilor aurii siropoase care se produc la Château d’Yquem. Aici veți degusta, poate, cel mai bun vin dulce din lume.  renumit pentru complexitatea pe care o dezvoltă după 20 de ani de învechire, cu o multitudine de arome prietenoase cu deserturile, cum ar fi ghimbir, caise sau brioșă prăjită.

Cellar Masters Celebrity Cruises Degustare de Vin
Cellar Masters - Celebrity Cruises

Porniți în propria odisee într-o croazieră Celebrity Cruises cu oprire la Bordeaux și vizitați podgoriile din această regiune maiestuoasă în timp ce degustați selecția noastră exclusivă de vinuri de la bord.

Răsfoiți online itinerariile noastre de croazieră și începeți să vă planificați următoarea vacanță de neuitat: https://search.rccl.ro/?departure[from]=%2720220101%27&departure[to]=%2720300131%27

Sursă: Chris Allsop

Share:

Articole recente

Lasati-ne un mesaj

MAI MULTE
articOle

Royal Caribbean

Ce este o croaziera?

O statiune eleganta, unde cazarea luxoasa, mesele gourmet si divertismentul captivant se reunesc intr-o singura destinatie – intr-un cuvant, croazierele sunt concepute pentru distractie si pentru confort.

citeste articol »
vase de croazierea

Relaxare iconica

Descoperiti Icon of the Seas, primul vas din aceasta clasa – locul unde relaxarea nu se termina niciodata. Pregatiti-va pentru 7 piscine unice, care satisfac orice stare de spirit. Optati pentru relaxare la Cloud 17 sau intrati intr-o atmosfera vibranta la The Hideaway and Swim & Tonic, cu muzica live.

citeste articol »
WeCreativez WhatsApp Support
Doriti sa aflati mai multe despre croazierele Royal Caribbean, Celebrity Cruises sau Azamara?
👋 Buna ziua! Suntem aici pentru a va consilia in alegerea croazierei potrivite!