6 cocktail-uri clasice si povestea din spatele lor

6 cocktail-uri clasice si povestea din spatele lor

Izolati la domiciliu? Nu putem calatori chiar acum, dar putem aduce savorile din destinatiile preferate chiar la noi acasa, cu aceste 6 cocktail-uri clasice, ce au facut inconjurul lumii. Va propunem un joc: pregatiti bautura preferata, inchideti ochii si proiectati-va in urmatoarea vacanta. Unde va regasiti? Noi? Cu siguranta, pe un vas de croaziera :)

de Royal Caribbean Romania

Colorat, cu diverse arome si multa gheata, lung sau scurt, indiferent cum va place sa savurati cocktail-ul preferat, un lucru este clar: este bautura cea mai indragita din intreaga lume. Sursa de inspiratie a marilor lideri ai lumii, artisti si scriitori deopotriva, denumirea acestei bauturi a devenit emblematica, fie ca vorbim de filmul care l-a avut ca protagonist pe Tom Cruise in 1988, de noul tip de petrecere socialite, nelipsita de la evenimentele de afaceri de astazi, sau ca ne referim la rochia seducatoare de pana la genunchi pe care doamnele decid sa o etaleze la cele mai luxoase petreceri. Cocktailul s-a perfuzat in cultura noastra populara, devenind un simbol al vietii si diversitatii sociale.

Si ce-ar fi daca am descoperi si povestile ce stau in spatele acestor bauturi celebre care au facut inconjurul lumii?

Astfel, cu gandul la viitoarele croaziere pe care le vom face, imaginandu-ne cadrul perfect de relaxare, cu soare, mare si un cocktail racoritor, va invitam sa descoperim impreuna 6 retete clasice si povestea din spatele lor.

6.

PIÑA COLADA

6 cocktail-uri clasice si povestea din spatele lor
PIÑA COLADA

Sursa foto: Immaculate Bites

O legenda din anii 1800 ne spune cum piratul portorican – Roberto Cofresí – ar fi fost primul care a combinat cu succes romul alb, laptele de cocos si sucul de ananas, obtinand o prima versiune a ceea ce cunoastem azi sub numele de Piña Colada.

A trebuit sa mai treaca inca un secol pentru ca aceasta bautura sa capete notorietatea de care se bucura si astazi.  Pe 15 august 1954, un barman profesionist – Ramón „Monchito” Marrero – de la hotelul Caribe Hilton, din San Juan – Puerto Rico, loc renumit in acele timpuri ca scena predilecta a starurilor hollywoodiene venite in vacanta, a reusit sa creeze reteta perfecta pentru aceasta bautura Signature, pe baza de crema de nuca de cocos, suc de ananas si rom portorican imbatranit. 

La mai bine de 20 de ani de la crearea sa, in 1978, Puerto Rico a declarat Piña Colada bautura nationala a tarii.

Mai jos veti gasi reteta originala Piña Colada si puteti da startul petrecerii pe ritmuri tropicale  … chiar de pe canapea:

Ingrediente:

60 ml rom alb (de preferat, un brand din Puerto Rico)
30 ml crema de nuca de cocos
180 ml suc de ananas
30 ml de frisca

5 cuburi de gheata

Mod de preparare:

Intr-un blender, mixati crema de nuca de cocos si sucul de ananas.
Adaugati gheata si turnati romul,
Mixati apoi pana gheata este zdrobita si amestecul se omogenizeaza.
Turnati intr-un pahar inalt si decorati cu o umbrela minuscula, o cireasa sau o bucata de ananas. Poate chiar cu toate la un loc, pentru o nota si mai exotica.
Serviti si bucurati-va!

5.

MARGARITA

6 cocktail-uri clasice si povestea din spatele lor
MARGARITA​

Sursa foto: Jack Malipan Travel Photography / Alamy Stock Photo

Nimeni nu pare sa stie cu siguranta cine a inventat Margarita, dar este binecunoscut faptul ca acest cocktail este originar din Mexic.

Povestea spune ca „Danny” Herrera, proprietarul unui bar din Tijuana, ar fi descoperit aceasta bautura in 1938, cautand combinatia potrivita pentru unul dintre cei mai fideli clienti ai sai, o actrita aspiranta pe nume Marjorie King, alergica la mai toate tipurile de alcool, mai putin la tequila. Din alte surse aflam ca Margaret Sames, aka Margarita, una dintre vedetele Dallas-ului acelor timpuri, ar fi servit pentru prima data aceasta bautura in timpul unei petreceri fastuoase pentru prieteni, la casa sa de vacanta din Acapulco, in 1948.

Povestile sunt nesfarsite si poate nu vom sti, cu siguranta, niciodata cine a inventat acest cocktail, dar ceea ce este sigur este ca acum se bucura de propria zi nationala in Mexic, celebrata in fiecare an, pe 22 februarie.

In forma sa clasica – tequila, suc de lamaie si Cointreau sau Triple Sec, servite intr-un pahar cu margine sarata – este o combinatie perfecta de dulce, sarat, acru si amar.

Iata mai jos si reteta!

Ingrediente:

35ml Tequila
20ml Cointreau
35 ml suc proaspat de lime
O mana de cuburi de gheata
O felie de lime, pentru decor

Mod de preparare

Turnati intr-un shaker Tequila, Cointreau si sucul de lime.
Adaugati cuburile de gheata si agitati puternic timp de 10-15 secunde.

Strecurati amestecul obtinut intr-un pahar de Martini, dupa ce, in prealabil, ati umezit marginea si ati inmuiat-o in sare.

Adaugati o felie de lime, pe margine, pentru decor.

4.

BLOODY MARY

6 cocktail-uri clasice si povestea din spatele lor
BLOODY MARY​

Sursa foto: The Cookie Rookie

Ca orice alt cocktail din aceasta lista, si Bloody Mary pare sa aiba o istorie un pic tulbure.

O legenda populara spune ca originalul Bloody Mary ar fi fost folosit ca leac impotriva mahmurelii. Inventatorul sau, celebrul producator de film, George Jessel, a sustinut ca a creat bautura intr-o dimineata, in Palm Beach, in anii 1950, amestecand suc de rosii si votca, in parti egale, ca sa se recupereze dupa o noapte de betie. Jessel a aparut chiar si in reclamele la Smirnoff, din anii ’50, declarand: „Eu, George Jessel, am inventat Bloody Mary”. Cu toate acestea, multi s-au indoit de afirmatia sa si, cautand si alte surse, ar fi descoperit o alta versiune, cea a barmanului Petriot, care ar fi servit Blood Marys sub numele de „Red Snappers”, in anii 40, la barul King Cole al hotelului de lux St Regis din New York.

Indiferent de parerile contradictorii, populara Bloody Mary de astazi pare sa fie, mai degraba, o combinatie a creatiilor celor doi, un mix de votca, suc de rosii, sare, piper cayenne si sos Worcestershire.

Haideti sa il incercam si acasa. Ce ziceti, ne iese oare?

Ingrediente:

45 ml de votca
90 ml suc de rosii
sucul unei jumatati de lamaie
cateva picaturi de sos Worcestershire si Tabasco
Sare si piper

Mod de preparare:

Stoarceti jumatatea de lamaie si strecurati sucul obtinut.

Intr-un pahar highball, pregatiti baza cocktail-ului, adaugand sucul de rosii, sosul Worcestershire si cel de lamaie, condimentati cu sare si piper si amestecati cu o lingura.

Adaugati 5-6 cuburi de gheata, turnati votca si cateva picaturi de Tabasco.

Amestecati apoi usor si serviti cocktail-ul delicios!

 

3.

COSMOPOLITAN

COSMOPOLITAN​

Sursa foto: Brent Hofacker / Alamy Stock Photo

Acest descendent al clasicului Daisy se aseamana izbitor cu o reteta de cocktail din anul 1934, ce descria o bautura pe baza de gin si Cointreau, cu suc de lamaie si sirop de zmeura, oglindind aproape perfect aroma si culoarea versiunii moderne. Bautura actuala, insa, a inceput sa prinda forma spre finalul anilor ’80, odata cu aparitia brandului Absolut Citron, aceasta votca fiind definitorie pentru succesul cocktailului la nivel mondial.

Desi originea acestei bauturi este adesea disputata, cea mai recunoscuta versiune a lui Cosmo este creditata lui Toby Cecchini, din The Odeon  – Manhattan, in 1987.

Succesul adevarat a venit odata cu difuzarea celebrului serial – Sex in the City – Cosmopolitan atingand cote maxime de popularitate, devenind in scurt timp simbolul culturii pop stradale. La sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000 se regasea in meniurile barurilor din intreaga tara si a devenit sinonim cu femeile de cariera, revolutionand lumea cocktailurilor, in general.

Ce spuneti, fetelor, incercam unul?

Ingrediente:

30 ml vodca
15 ml triplu sec sau Cointreau
15 ml suc de afine sau de merisoare
15 ml suc de lime
cateva cuburi de gheata
o cireasa confiata, pentru decor
o felie de lime, pentru decor

Mod de preparare:

Introduceti un pahar de cocktail in congelator, 1-3 minute, pentru a-l raci.
Combinati votca cu triplu sec, adaugati-le apoi intr-un shaker, impreuna cu sucul de merisoare si sucul de lime si umpleti-l pe jumatate cu gheata.

Agitati puternic apoi strecurati amestecul obtinut in paharul racit si decorati cu lime si/sau cirese confiate.

2.

MAI TAI

MAI TAI​

Sursa foto: Africa Bites

Mai Tai fructat, tropical, este un alt cocktail cu o poveste interesanta in spate.

Bautura, facuta dintr-un amestec de rom alb si auriu, suc de ananas, suc de portocale si lime, este de origine americana, in ciuda denumirii sale polineziene. Istoria spune ca bautura a fost creata pentru prima data de Victor Bergeron, mai cunoscut sub numele de „Trader Vic”, care a inventat cocktailul la restaurantul in stil polinezian din Oakland, California, care i-a purtat numele.

Se presupune ca Bergeron a creat primul Mai Tai in onoarea unor prieteni care au venit in vizita, din Tahiti, in 1944. Dupa ce a amestecat romul cu o combinatie potrivita de sucuri de fructe si lichior aromat de portocale, a servit noul cocktail prietenilor sai care au strigat: „ Maitai roa! ” ( „foarte bine”), iar cocktailul a luat nastere!

Va surade ideea unui Mai Tai preparat in casa? Iata reteta mai jos!

Ingrediente:

30 ml rom auriu
30 ml rom dark Jamaican
15 ml Triplu sec
7.5 ml sirop de migdale Orgeat
22 ml suc de lime, proaspat stors – puteti adauga si suc de ananas si portocale pentru mai multa savoare
10 ml sirop simplu si gheata zdrobita.

Metoda de preparare:

Adaugati toate ingredientele in shaker si agitati puternic.
Strecurati de doua ori si apoi turnati peste gheata zdrobita, intr-un pahar clasic, cu fund dublu.

Si cocktail-ul este gata de servire!

 

1.

MOJITO

6 cocktail-uri clasice si povestea din spatele lor
MOJITO​

Sursa foto: Anna_Pustynnikova/Shutterstock

Umilul Mojito nu a inceput ca un cocktail elegant, asa cum il stim astazi, fiind mai degraba o incercare a localnicilor din Cuba de a-si face bauturile mai placute, atenuand gustul aspru al tafiei (o forma primitiva de rom) cu suc de lime, de trestie de zahar si menta.

Desi exista mai multe teorii ce stau in spatele originilor sale modeste, adevarul este ca nu conteaza cu adevarat daca Mojito de azi a fost inventat de puscasii marini americani, de sclavii africani ce lucrau pe campurile de trestie de zahar din Cuba, la sfarsitul anilor 1800, sau de Sir Francis Drake, care i-ar fi dat si denumirea de odinioara, „El Draque”.
Ceea ce stim, insa, este ca Mojito a devenit popular in 1930, in frumoasa capitala cubaneza Havana, inainte de a fi transformat intr-o tendinta mondiala de celebritati precum Brigitte Bardot, Errol Flynn sau Ernest Hemingway.

Numele contemporan al bauturii provine probabil de la un sos cubanez numit mojo,  facut din usturoi, ulei de masline si suc de citrice. Poate referindu-se la lime ca ingredient principal, bautura a devenit cunoscuta ca un cocktail cu „un mic mojo” sau, in spaniola, „Mojito”.

Desi Mojito poate fi unul dintre primele cocktailuri din lume, cu siguranta nu a scazut in popularitate de-a lungul anilor.

Ingrediente:

50 ml rom alb

gheata

10 frunze de menta proaspata

2 lingurite de zahar brun

25 ml apa minerala carbogazoasa

sucul de la un lime

Mod de preparare:

Zdrobiti menta intr-un recipient si adaugati apoi o mana de gheata.

Turnati rom peste si amestecati cu o lingura cu maner lung.

Se completeaza cu apa minerala, dupa gust, se decoreaza cu menta si apoi poate fi servit.

Sa inchinam un pahar!

Ti-a placut articolul? Trimite-l prietenilor pe:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Pe aceeasi tema

v-ar putea interesa si:

5 experiente Wow pentru o vacanta de cuplu in Italia

5 experiente WOW pentru urmatoarea vacanta de cuplu in Italia

Daca Parisul este orasul iubirii, atunci Italia este cu siguranta tara in care dragostea pluteste in aer. Sate pitoresti, sculptate in stanca, perfecte pentru un pranz al fresco in doi. Peisaje dramatice si podgorii intinse pentru un picnic improvizat. Orase fascinante, incarcate de istorie, cadrul ideal pentru acel sarut furat, la care ati visat atata timp.
Aceasta este Italia indragostitilor.

10 delicii culinare pentru o calatorie virtuala in Italia

10 delicii culinare pentru o calatorie virtuala in Italia

Italia ii atrage pe calatorii dornici sa exploreze peisajele uimitoare, cultura unica si gastronomia bogata din Peninsula. Acest tinut mediteranean, iubit de lumina soarelui tot timpul anului, ofera numeroase preparate traditionale, renumite in intreaga lume. Va invitam intr-o calatorie virtuala in Italia cu aceste 10 delicii culinare de mai jos.

AZA_DG_2021

Te-ai abonat cu succes la newsletter