10 delicii culinare pentru o calatorie virtuala in Italia
10 delicii culinare pentru o calatorie virtuala in Italia

10 delicii culinare pentru o calatorie virtuala in Italia

Italia ii atrage pe calatorii dornici sa exploreze peisajele uimitoare, cultura unica si gastronomia bogata din Peninsula. Acest tinut mediteranean, iubit de lumina soarelui tot timpul anului, ofera numeroase preparate traditionale, renumite in intreaga lume. Va invitam intr-o calatorie virtuala in Italia cu aceste 10 delicii culinare de mai jos.

de Royal Caribbean Romania

O multitudine de delicatese si mancaruri italienesti va asteapta sa le descoperiti in timpul periplului Dvs. in Italia. Retetele acestor preparate traditionale sunt adesea transmise din generatie in generatie, pastrandu-si autenticitatea.

Una dintre cele mai bune modalitati de a savura gustul adevarat al bucatariei italienesti este sa vizitati restaurantele cu traditie, renumite printre gurmanzi. Bucatari cu experienta vor pregati cu pasiune fiecare fel de mancare, „ca la mama acasa”.

Asigurati-va ca lasati spatiu suficient pentru a incerca toate cele 10 delicii culinare propuse de noi, in aceasta calatorie virtuala prin Italia.

 Mamma mia!

1.

DIn Napoli, cu dragoste
PIZZA NAPOLETANA

10 delicii culinare pentru o calatorie virtuala in Italia
Pizza ca la mama ei acasa (sursa foto: travelaway.me)

Exista atat de multe mancaruri traditionale fantastice in Italia, dar poate ca niciuna nu intruneste atat de bine esenta gastronomiei din Peninsula, asa cum o face Pizza Napoletana.

Istorie, simplitate si ingrediente proaspete de inalta calitate – toate se reunesc pentru a crea ceea ce multi considera tipul perfect de pizza.

Inventata in Napoli, undeva intre secolele XVIII – XIX, pizza napoleana este are la baza un blat fin, din aluat, completat cu rosii, branza mozzarella si ulei de masline extravirgin. In realitate, sa faci o adevarata Pizza Napoletana este o arta si necesita mult mai mult decat 3 sau 4 ingrediente simple.

Rosiile trebuie cultivate in solul vulcanic din San Marzano sul Sarno, un oras mic de langa Napoli. Iar aluatul trebuie pregatit cu ingrediente specifice, framantat manual, si decorat doar cu Mozzarella di Bufala Campana. Mai mult, acest tip de pizza trebuie sa fie coapta intr-un cuptor cu lemne, la 900 de grade pentru 60-90 de secunde. Si NU, acesta nu este un preparat pe care sa il comandati la domiciliu, in toiul noptii, in timpul unui maraton de seriale pe Netflix.

Exista trei versiuni oficiale ale Pizzei Napoletana, dar Margherita este cea mai cunoscuta. Legenda spune ca acest preparat clasic, in culorile drapelului italian, a fost creat de pizzerul napolitan, Raffaele Esposito. In 1889.  cand Margherita din Savoia (regina consoarta a Regatului Italiei) a vizitat orasul, acesta i-a inchinat in cinste savurosul produs recent inventat

Daca vi s-a facut pofta deja, aici gasiti reteta pentru a o incerca si acasa: https://www.thespruceeats.com/neapolitan-pizza-recipe-2708789

2.

Tentatii lombarde
OSSOBUCO ALLA MILANESE

10 delicii culinare pentru o calatorie virtuala in Italia
Ossobucco alla milanese (sursa foto: travelaway.me)

Specialitate milaneza aromata, ossobuco este o reteta pe baza de rasol de vitel, gatita la foc lent in sos de vin alb, bulion de carne si legume. Reteta traditionala a aparut spre sfarsitul secolului al XIX-lea, intr-una din osteriile de cartier ale orasului. Aceasta nu includea rosii si era asezonata cu gremolata, un condiment proaspat facut din coaja de lamaie, usturoi si patrunjel.

Desi nu la fel de popular ca renumita cotoletta (friptura de vitel prajita in unt), Ossobuco alla Milanese este unul dintre cele reprezentative preparate culinare.

Puteti sa il incercati si acasa, iata reteta chiar aici: https://www.derbygrill.it/en/veal-ossobuco-milanese/

3.

Savorile Toscanei
PANZANELLA

10 delicii culinare pentru o calatorie virtuala in Italia
Panzanella din Toscana (sursa foto: travelaway.me)

Un element esential din bucataria toscana sau, mai bine zis, „cucina povera” din Italia, panzanella este o salata sanatoasa cu paine si rosii. Servita de obicei in lunile calduroase de vara, acest mix este unul din clasicele preparate din zona de dealuri si campii a Toscanei. Odinioara, fermierii trebuiau sa se bazeze pe produse cultivate local pentru a se hrani in timpul lucrului, ceea ce a dus si la nasterea acestei salate atat de simple si, totodata, atat de delicioase.

Reteta originala din secolul al XIV-lea, inainte de descoperirea Lumii Noi si de introducerea rosiilor in Europa, se baza pe paine si ceapa invechita. Panzanella de astazi este facuta cu rosii suculente, coapte la soare, castraveti, busuioc proaspat si paine uscata si condimentata cu ulei de masline si otet.

Stim ca nu a sosit inca vara, dar daca v-a lasat gura apa, aveti reteta chiar aici, pentru a o incerca acasa: https://www.seriouseats.com/recipes/2015/09/classic-panzanella-salad-recipe.html

 

4.

Traditii cu arome din Liguria
FOCACCIA

Focaccia din Liguria (sursa foto: travelaway.me)

Adesea asociata cu bucataria liguriana, focaccia este unul dintre cele mai populare si delicioase tipuri de paine din Italia. Numele sau provine de la termenul latin „panis focacius”, care inseamna paine coapta pe vatra.

Desi exista numeroase retete in toata Italia, clasica focaccia alla Genovese (cunoscuta local sub numele de fugassa) este considerata a fi cea mai buna din lume. Combinatia de faina de grau moale si tare, cu drojdie, apa, sare si ulei de masline extravirgin de inalta calitate pare sa fie reteta ideala.

In afara Liguriei, focaccia este adesea aromata cu ierburi, precum si usturoi, rosii si busuioc. O varianta populara este focaccia al rosmarino (focaccia cu rozmarin), servita ca antipasto sau paine de masa.

Stim ca doriti sa o incercati si acasa, asa ca v-am lasat reteta aici: https://www.asmallkitcheningenoa.com/genoese-focaccia/

5.

Specialitati din bucataria bolognesa
LASAGNA

10 DELICII CULINARE PENTRU O CALATORIE VIRTUALA IN iTALIA
Lasagna bolognese (sursa foto: travelaway.me)

Lasagna este unul dintre cale mai cunoscute preparate ale bucatariei italienesti, realizat prin alternarea straturilor de foi de paste, carne, sos si branza.

Desi exista numeroase modalitati de a pregati mancarea preferata a lui Garfield, varianta cea mai populara ramane clasica Lasagne alla Bolognese. Realizata cu ragù (sos pe baza de carne), sos Béchamel si branza Parmigiano-Reggiano, aceasta reteta este una dintre preferatele gurmanzilor din intreaga lume. Lasagna Napoletana, pe de alta parte, contine chiftelute, carnati, precum si ricotta si branza mozzarella in locul sosului Béchamel si este, de obicei, servita la Napoli in timpul Carnavalului.

Iata cum o puteti pregati:https://www.recipesfromitaly.com/lasagna-bolognese/

6.

Secretul gustului in Orasul Etern
SPAGHETTI ALLA CARBONARA

10 DELICII CULINARE PENTRU O CALATORIE VIRTUALA IN iTALIA
Spaghetti alla carbonara (sursa foto: travelaway.me)

Carbonara nu este nici cea mai veche si nici cea mai iconica reteta de paste din Roma. Acest statut revine clar minunatelor Cacio e pepe. Dar este magie pura in farfurie si nu putea lipsi din lista noastra cu cele mai apreciate delicii culinare.

Originile acestei specialitati romane clasice raman invaluite in mister. Numele sau derivand din carbonaro (lucrator in domeniul carbunelui), unii spun ca ar fi fost un fel de mancare popular printre muncitorii italieni, in timp ce altii cred ca are ceva de-a face cu Carbonari, o societate secreta italiana, dar in realitate nici una din aceste teorii nu poate fi confirmata.

De la tratoriile obisnuite la restaurantele de inalta clasa, exista o multime de locuri care servesc Spaghetti alla Carbonara in Roma. Iar printre cele mai bune sunt Vascello (Monteverde), Salumeria Roscioli (Campo dei Fiori) si Da Danilo (Esquilino).

Reteta autentica necesita oua proaspete, guanciale, branza Pecorino Romano si piper negru. Nu folositi niciodata crema in Carbonara!

Que delizia!! Iata cum le pregati in propria bucatarie: https://www.recipesfromitaly.com/spaghetti-carbonara-original-recipe/

7.

Esenta Venetiei in lucruri marunte
CICHETTI

10 DELICII CULINARE PENTRU O CALATORIE VIRTUALA IN iTALIA
Cichetti din Venezia (sursa foto: travelaway.me)

Asemanatoare tapas-urilor spaniole, cicchetele sunt aperitive cu preturi rezonabie, servite in wine bar-urile din Venetia, bacari. Acestea pot fi orice, de la inimi de anghinare, pana la delicioase gustari cu crema de cod (baccalà mantecato). Sunt insotite, in mod traditional, de ombra (un pahar mic de vin).

Intr-un oras plin de restaurante turistice asa cum este Venetia, aceste delicii culinare va ofera posibilitatea de a socializa cu localnicii si de a incerca gustul autentic al bucatariei locale.

Bacari se regasesc peste tot in Venetia, in special in zona Rialto, dar trebuie sa va asigurati ca ajungeti la timp, majoritatea inchizandu-se in jureul orei 8 – 9 seara.

Exista numeroase retete delicioase de cichetti. Dvs. pe care ati alege-o? https://www.itv.com/ginositalianescape/recipes/venetian-cicchett

8.

Buchet de arome siciliene
CAPONATA

10 DELICII CULINARE PENTRU O CALATORIE VIRTUALA IN iTALIA
Caponata Siciliana (sursa foto: travelaway.me)

Bucataria siciliana este un mix de influente grecesti, arabe si spaniole, dar daca trebuie sa alegeti un singur fel de mancare acesta trebuie sa fie caponata.

Secretul acestei salate calde de legume sta in vinete. Iar combinatia cu sosul dulce-acrisor este irezistibila. De obicei, caponata poate contine ceapa, telina, capere si orice alte legume pe care localnicii le regasesc in bucatariile lor. Astfel, nu exista o reteta traditionala pentru aceste preparate delicioase, fiecare casa si restaurant in parte avand propria versiune.

Iata cum o putem pregati si acasa: https://memoriediangelina.com/2011/06/18/caponata-alla-siciliana/

9.

Simplitate si savoare in bucataria din Puglia
BURRATA

Caponata Siciliana (sursa foto: travelaway.me)

Daca va place mozzarella, burrata va fi, cu siguranta, dragoste la prima muscatura.

Originara din Murgia (Puglia), aceasta branza artizanala, cu unt, de o calitate exceptionala, este obtinuta din mozzarella si smantana proaspata. Se spune ca are gustul cel mai bun atunci cand este servita in primele 24 de ore. Merge bine cu orice, de la salate pana la paste si sandvisuri, dar pe o felie de paine crocanta, este absolut delicioasa.

Iata aici cu ce preparate poate fi servita: https://www.greatitalianchefs.com/features/five-burrata-recipes

10.

Gustul divin al Italiei
GELATO

Gelati (sursa foto: travelaway.me)

Italienii nu au inventat inghetata, dar cu siguranta au perfectionat-o de-a lungul secolelor. Istoria gelato-ului dateaza din perioada Renasterii, dar autorul deliciosului desert cremos ramane un mister pe care nimeni nu il cunoaste. Povestile vehiculate spun ca ar fi fost inventat la curtea familiei Medici, din Florenta, fie de arhitectul si designerul florentin Bernardo Buontalenti, fie de alchimistul Curtii, Cosimo Ruggieri.

In prezent, exista in jur de 37.000 de gelaterii in toata Italia, dar gloria merge, indeosebi, spre cele din Roma (I Caruso), Florenta (La Carraia) si Bologna (La Sorbetteria Castiglione).

Gelato-ul este produs zilnic de catre artizani si, spre deosebire de inghetata obisnuita, contine mai putine grasimi, si are o aroma mult mai naturala. Daca doriti sa aflati mai multe despre istoria, cultura si tehnologia acestui dulce savuros, vizitati Muzeul Gelato Carpigiani din Anzola dell’Emilia, langa Bologna.

Gustul autentic este imposibil de redat acasa, dar, zicem noi ca strica o incercare. Iata retetele aici, pentru curajosi: https://chiefhealth.us/24-great-italian-gelato-recipes/.

Acest text este preluat partial de pe www.travelaway.me

Ti-a placut articolul? Trimite-l prietenilor pe:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Pe aceeasi tema

v-ar putea interesa si:

5 experiente Wow pentru o vacanta de cuplu in Italia

5 experiente WOW pentru urmatoarea vacanta de cuplu in Italia

Daca Parisul este orasul iubirii, atunci Italia este cu siguranta tara in care dragostea pluteste in aer. Sate pitoresti, sculptate in stanca, perfecte pentru un pranz al fresco in doi. Peisaje dramatice si podgorii intinse pentru un picnic improvizat. Orase fascinante, incarcate de istorie, cadrul ideal pentru acel sarut furat, la care ati visat atata timp.
Aceasta este Italia indragostitilor.

10 delicii culinare pentru o calatorie virtuala in Italia

10 delicii culinare pentru o calatorie virtuala in Italia

Italia ii atrage pe calatorii dornici sa exploreze peisajele uimitoare, cultura unica si gastronomia bogata din Peninsula. Acest tinut mediteranean, iubit de lumina soarelui tot timpul anului, ofera numeroase preparate traditionale, renumite in intreaga lume. Va invitam intr-o calatorie virtuala in Italia cu aceste 10 delicii culinare de mai jos.

AZA_DG_2021

Te-ai abonat cu succes la newsletter