fbpx

De ce iubim Japonia

Cultura antica tehnologie moderna si mult peste Japonia este tara care inspira intreaga lume O plimbare pana la muntele sacru al Japoniei este un ritual obligatoriu si simplu vulcanul gigant este vizibil de la zeci de kilometri departare

Tara care a fost izolata de lume secole intregi si care si-a creat o cultura proprie, speciala si surprinzator de bogata, s-a deschis lumii in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si a inceput sa absoarba cu nerabdare din experienta altor tari.

Japonia, spre deosebire de alte tari care se confruntau cu necesitatea urgenta de modernizare (de exemplu Rusia lui Petru cel Mare), a perceput intalnirea dintre vechi si nou ca un lucru firesc si nu a provocat nicio contradictie. Tara proaspat deschisa lumii si-a cucerit imediat fanii, iar numarul celor care au fost sedusi de farmecul sau nu scade nici acum.

templele japoneze

Japonia este renumita pentru numeroasele sale temple cu design complex. Chiar si cel mai mic sat va avea un templu, iar multe case au si propriile lor temple.
Cele mai multe dintre ele sunt mult mai mult decat o simpla constructie. De obicei, exista un templu interior, care va avea o zona desemnata pentru rugaciune si care este posibil sa nu fie deschisa publicului. Alaturi de templul interior, cele mai multe complexe de temple includ mai multe cladiri, porti flancate de statui protectoare, gradini, pagode si iazuri. Puteti petrece cateva ore explorand unele dintre cele mai mari temple japoneze, cum ar fi cele din jurul Nara (lânga Osaka) sau Todai-ji din Kyoto.

In Japonia exista multe religii si culte religioase, templele sunt demai multe feluri. In Kyoto doar sunt peste 2.000 de temple, una dintre cele mai frumoase obiective turistice fiind templul sintoist Fushimi-inari Taisha. Este usor sa faci diferenta dintre un templu sintoist si unul budist, chiar si de la distanta. Pe langa faptul ca templele budiste vor avea de obicei o statuie Buddha la loc de cinste, altarele sintoiste tind sa aiba culoarea rosie si adesea au statui cu tematica animala, care pazesc portile. Templele budiste au figuri de razboinici in stil uman, numite Nio, care le protejeaza portile. Doua exemple in acest sens sunt Nio de la templul Shitennoji din Osaka.

TOKYO. TRECUT INCANTATOR SI VIITOR ACCELERAT

Tokyo, Japonia (sursa foto: celebritycruises.com)

E greu sa-ti imaginezi orasul Tokyo ca un mic sat pescaresc cu numele Edo. Tokyo este astazi cea mai mare zona metropolitana din lume, un oras interesant, cu optiuni nelimitate de cumparaturi si restaurante Michelin, cu muzee, temple si gradini surprinzatoare. Daca va uitati pe harta, centrul capitalei japoneze este delimitat de palatul imperial si gara principala. Dar inima orasului Tokyo-cel putin pentru un turist – se afla spre sud si est, in cartierele Ginza, Shibuya si Shinjuku, unde si prefera sa se cazeaze. Utilizarea transportului public este un lucru indispensabil: in primul rand statiile de tren si de metrou din Tokyo sunt adevarate centre de putere, in jurul carora sunt construite multe cartiere si in al doilea rand, este dificil sa gasesti un sofer de taxi care vorbeste limba engleza. In al treilea rand, este foarte periculos sa calatoresti pe distante lungi- desigur, nu din cauza criminalitatii, ci din cauza topografiei ciudate: nu exista nume de strazi (cu exceptia celor mai importante), ci mai degraba nume de cartiere si intersectii, iar casele nu sunt numerotate in ordine naturala, ci in in functie de cat de vechi sunt. Cu toate acestea, transportul urban este curat, convenabil si rapid si constituie o atractie in sine: de exemplu, trenul care circula de-a lungul golfului Tokyo, construit in 1964. Incepeti sa explorati orasul vizitand licitatiile din piata de peste Tsukiji – cea mai mare si cea mai aglomerata piata de peste din lume – si incheiati ziua cu o experienta clasica cu sushi – obligatorie pentru oricine se afla la Tokyo. De la metropola frenetica pana la cartierele linistite, marginite de arbori bonsai, Tokyo este cu adevarat bogat in contraste.

FUJI. FRUMUSETE VULCANICA

Oras portuar, la capatul de nord al Peninsulei Izu, Shimizu si portul sau sunt o zona vibranta, plina de atractii comerciale pe care veti dori sa le experimentati inainte de a va indrepta spre frumusetea naturala a orasului. Odata ce v-ati indepartat de portul plin de viata, veti intelege rapid de ce Shimizu se traduce ca „Dealurile Linistite”. O plimbare prin Miho-no-Matsubara nu numai ca va energizeaza, dar va si inspira. Cu peste 30.000 de arbori de pin care se intind pe malul marii si o vedere superba catre Muntele Fuji, nu este de mirare ca aceasta zona pitoreasca se regaseste in numeroase picturi, poezii si legende in intreaga istorie japoneza. In zilele senine, mai ales pe timpul iernii, Muntele Fuji (Fuji-san in japoneza) este vizibil chiar si din Tokyo, iar cand este acoperit cu zapada, privelistea este una fantastica. Printre cele mai cunoscute simboluri ale Japoniei, unul din “Trei Munti Sfinti”, Muntele Fuji a fost considerat sacru din cele mai vechi timpuri, un loc special de o frumusete unica.

SAKE

Sake, bautura traditionala japoneza din orez fermentat, dateaza inca din antichitate, din anii 550 – 450 i.e.n.

Daca va aflati in prefectura Kochi, mergeti la Nishioka Shuzoten, o fabrica veche de peste 200 de ani, unde puteti sa gustati dar si sa invatati sa faceti sake, un secret bine pastrat in mod normal.

Ar trebui sa incercati si sake-ul intr-un cadru mai casual, cum ar fi o izakaya. Izakaya sunt barurile japoneze informale care servesc mici gustari impreuna cu bere si sake. Veti gasi o multime de izakaya in timp ce va plimbati pe strazile marilor orase ale Japoniei. Cartierul Dotonbori din Kyoto este un loc grozav pentru o plimbare de seara cu degustare si sake.

KOBE. O DESTINATIE DELICIOASA

Celebru pentru carnea de vita care ii poarta numele, Kobe a fost mult timp un important port japonez. Situat la o scurta plimbare cu trenul de la Kyoto, capitala veche a Japoniei intre secolele VIII si XIX , este locul in care vestigiile trecutului sunt mai usor de gasit decat in multe dintre orasele moderne si inalt tehnologizate din Japonia: nenumarate temple si altare, palate si castele ale shogunilor si imparatilor, alei inguste pavate cu piatra si aglomerate cu cladiri din lemn, case si restaurante care servesc calatorii timp de secole.

Vezi si Lucuri pe care sa le incercati in Japonia

RECOMANDARile NOASTRe

Share:

Articole recente

Lasati-ne un mesaj

MAI MULTE
articOle

vase de croazierea

Spa si relaxare in croaziera

Masaje terapeutice, cu uleiuri esentiale, sauna, baie turceasca, yoga, ritualuri antice de ingrijire a corpului, inspirate din practicile orientale, o gama larga de optiuni pentru curatarea si reechilibrarea corpului – le veti gasi pe toate la bord.

citeste articol »
vase de croazierea

De Revelion, in croaziera

De Sarbatori, de obicei ne dorim foarte mult o poveste. Nu numai bradul si Mos Craciun, ci si atmosfera, starea de spirit, bucuria, anticiparea unui miracol, fac din aceasta perioada una magica.

citeste articol »
WeCreativez WhatsApp Support
Doriti sa aflati mai multe despre croazierele Royal Caribbean, Celebrity Cruises sau Azamara?
👋 Buna ziua! Suntem aici pentru a va consilia in alegerea croazierei potrivite!