fbpx

Top 5 orase pe apa

Croaziere in Mediterana, Adriatica, Italia, Venetia, noapte
Orasele inconjurate de apa sau intersectate de canale sunt cea mai inspirata alegere pentru un calator sufocat de cladirile din marile orase

de Royal Caribbean Romania

Croaziere in Mediterana, Adriatica, Italia, Venetia, noapte

1.

VENETIA

Atractiile emblematice din Venetia sunt in primul rand imprejurimile pietei San Marco si ale podului Rialto, unde tot timpul cutreiera o multime de turisti. Faptul ca Venetia este un oras foarte aglomerat este doar un mit. Grupurile de turisti care vin, stau doua – trei ore si pleaca. Insa, Venetia are extrem de multe locuri minunate, neexplorate de multa lume.

San Giorgio Maggiore este insula pe care se afla catedrala construita de Andrea Palladio. De pe turnul sau cu clopotnita se deschid cele mai frumoase privelisti ale intregii lagune. 

Noua ne place Giudecca – o insula lunga, ca o fasie, vis-a-vis de faleza Zattere. Giudecca este neaglomerata chiar si in timpul Carnavalului. Este foarte frumos aici, mai ales vara. La un capat se afla hotelul Hilton Molino Stucky cu turnul sau – candva o moara. Pur si simplu intrati, urcati pana la bar si priviti catre centrul Venetiei, cu minunatele  Piazza San Marco si Catedrala Santa Maria della Salute. In jumatate de ora de aici poti ajunge in cealalta parte a insulei, acolo unde se repara toate barcile.

Locanda Cipriani este un hotel-restaurant doar cu cinci camere situat pe insula Torcello, locul unde a fost Ernest Hemingway si fiind peferatul lui Angelina Jolie, Brad Pitt si George Clooney.

La doar o statie de Giudecca, cu vaporetto, se afla insula San Giorgio Maggiore. Catedrala cu acelasi nume este cea mai frumoasa lucrare a arhitectului Andrea Palladio. Urcati in clopotnita si admirati panorama Venetiei si a insulei Lido.

Cannaregio este o alta zona cu canale si faleze, descrisa de foarte multi scriitori. Aici se afla magnifica biserica Madonna del Orto, dar si restaurantul Paradiso Perduto, cu muzica jazz, dansuri, locul de intalnire a scriitorilor (poetilor).

Castello este cea mai mare dintre zonele istorice ale Venetiei. Arsenalul, care a servit ca santier naval, imparte Castello in doua parti.

Pe insula Torcello, de unde a inceput constructia Venetiei, exista o biserica din secolul al XII-lea, cu mozaicuri uimitoare – Madonna si Pruncul, pe un fundal de aur. Pe insula locuiesc doar 14 familii, dar acest lucru nu a impiedicat deschiderea unuia dintre primele restaurante Cipriani.

Important de retinut este ca Venetia nu are un centru propriu-zis,  Venetia este un arhipelag. Peste tot exista stari de spirit si atmosfere diferite. Insula Sf. Elena… acoperita cu pini si iarba verde. Insula Burano… cu casele colorate, unde pana si prosoapele si ghivecele de flori au aceleasi culori ca fatadele – albastru, roz…. Cartierul „muncitoresc” Castello. Modernul Dorsuoro… Venetia este foarte diferita si trebuie sa o vizitati de mai multe ori – atunci veti cunoaste un oras pe care nu-l puteti descoperi numai in cateva ore.

Croaziere in Europa de Nord, Olanda, Amsterdam

2.

AMSTERDAM

Incepeti ziua in cartierul modern Pijp… o zona boema pentru avangardisti, unde este mereu plin de studenti, hipsteri, oameni de diferite nationalitati si unde totul este foarte democratic si neostentativ. Serviti mai intai micul dejun la cafeneaua Bakers & Roasters, apoi indreaptati-va catre piata Albert Cuyp pentru cele mai proaspete fructe de mare, legume si fructe.

Mergeti in piata cu muzee: la Muzeul Van Gogh unde mereu va asteapta „Floarea soarelui”.

De pe acoperisul hotelului W, deschis intr-o cladirea unei foste banci, aveti o vederea magnifica.

Poate fi comparata numai cu vederea de pe puntea de observare a capodoperei arhitecturale – Turnul A’dam, unde puteti ajunge traversand raul Ij pe un feribot care circula non-stop.

Trebuie sa aruncati o privire si spre partea de nord a orasului, anterior abandonata, dar care acum a capatat o noua viata. Aici puteti merge la Muzeul Cinema, iar pentru o cafea deosebita, macinata chiar in fata Dvs, mergeti neaparat la EspressoFabriek. Aceasta cafenea mai poate fi gasita si in Westerpark, aflat in zona unor depozite abandonate. Un alt loc secret este The Butcher Social Club, unde puteti incerca cei mai deliciosi burgeri din Amsterdam.

Seara va puteti plimba prin cartierul De 9 Straatjes, o zona creativa in care va puteti familiariza cu activitatea celor mai buni designeri olandezi.

Insa cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stiti despre Amsterdam este ca nu trebuie sa ratati standurile stradale cu hering proaspat, care se mananca doar cu mainile, apucandu-l de coada. Va spunem de pe acum – va fi greu sa va opriti.

Croaziere in Europa de Nord, Belgia, Bruges, Zeebrugge

3.

BRUGES

Un orasel frumos si cochet ca Bruges merita oricand o vizita. Daca vremea de aici nu este intotdeauna prietenoasa, cafenelele sunt. Intr-o zona linistita, aproape de Piata Burg, se ascunde vechiul bar De Garre, cu o selectie impresionanta de bere, insa nici berea produsa local nu este de ignorat. Din acest local a inceput si dragostea noastra pentru bere. Tot la Bruges puteti testa bucataria belgiana autentica, si ideal este sa incepeti cu lapin à la kriek – iepure preparat in bere de cirese. Aici infloreste si conceptul de haute cuisine: cel mai bun restaurant din Belgia, Hertog Jan, este situat in afara orasului, dar in centrul orasului sunt nenumarate restaurante Michelin.

Bruges este un oras turistic, dar cum va indepartati de zona aglomerata, veti ramane fata in fata cu partea autentica. Daca va plimbati pe promenada Augustijnenrei, daca mergeti pe strazile Balstraat si Rolweg sau la moara Sint-Janshuis, in locul grupurilor de turisti veti vedea bunici cu cosuri impletite si copii in uniforme scolare.

Nu uitati de muzee, va puteti bucura in pace si liniste de Van Eyck in Groeningen si de Memling la muzeul Sint-Janshospitaal. Bruges este numit adesea orasul-muzeu – intregul sau centru, care nu s-a schimbat prea mult din secolul al XVI-lea, este inclus in lista patrimoniului modial UNESCO. Mai nou, aici se organizeaza Trienala de Arhitectura si Design, cand pe canale apar insule plutitoare, pavilioane si alte instalatii, iar orasul arata mult mai modern, desi nu are nevoie. Se pare ca daca ati merge de 100 de ori la Bruges, ati fi uimiti de fiecare data de frumusetea lui.

4.

GOTEBORG

Principala ambitie a orasului Goteborg, este aceea
de a devansa capitala Stockholm, ceea ce a facut ca acesta sa fie liderul
incontestabil in sondajele de genul „cel mai bun oras in care sa locuiesti”.  Suedezii considera Goteborg cel mai prietenos si mai „continental” oras al tarii.

Este cel mai mare port din Scandinavia si ca un adevarat oras portuar, este deschis si cosmopolit.

A fost construit de olandezi si valoni, dar scotienii au dezvoltat aici comertul maritim. A fost prima asezare in care a aparut comunitatea evreiasca in Suedia si unde a fost construita si prima sinagoga. Umorul specific din Goteborg si convingerea locuitorilor ca sunt cei mai glumeti si intelepti din intreaga tara, fac din oras un fel de „Odessa suedeza”, cu toate ca o autoidentificare mai traditionala a Goteborgului ar fi

„mica Londra” sau „Amsterdamul de nord”.

Göteborg este cel de-al doilea oras ca marime din Suedia. Cu toate ca multi locuitori aspira sa se mute in capitala, totusi celebritati precum regizorului filmului „Patratul” Ruben Estlund sau trupa legendara Ace of Base,  au ramas in orasul natal.

Datorita rivalitatii, este foarte important ca tot ceea ce este facut si construit in Göteborg sa fie mai mare si mai bun decat la Stockholm:

Liseberg – cel mai renumit parc de distractii scandinav, Gothia Towers – cel mai mare hotel scandinav, cea mai buna colectie de arta scandinava la Konstmuseum, principalul festival de film din Europa de Nord, cel mai mare teren acoperit pentru volei pe plaja din lume, Volvo – cea mai mare companie suedeza

si pentru a sarbatori 400 de ani de infiintarea orasului, s-a construit cel mai inalt zgarie-nori din Scandinavia, proiectat de arhitecti celebri. Probabil, scopul principal al acestei cladiri este de a oferi orasului Goteburg posibilitatea de a privi de sus spre Stockholm, in sensul literal al cuvantului. Intr-adevar, Stockholm conduce detasat clasamentul la numarul de insule, dar orice locuitor din Goteborg va spune ca insulele lor sunt mai frumoase, iar inotatul in Marea Nordului este mai placut si mai autentic, datorita curentului Gulf Stream. Pe langa toate acestea,

orasul ofera cele mai bune fructe de mare din tara pentru ca nu veti gasi nicaieri in Stockholm creveti, crabi si raci precum cei din piata de peste Feskekorka.

5.

UDAIPUR

O parte a Palatului situat pe un deal din apropierea lacului (constructia sa a inceput in 1559 si a durat 400 de ani) a fost transformata in muzeu. Chiar mai mult decat exponatele – mobilier, evantaie, jucarii, ustensile de bucatarie – cladirea in sine este uimitoare, avand curti ascunse, arcade gratioase si camere decorate cu un mozaic complex.

In timpul unei plimbari prin Udaipur, merita vizitat Muzeul masinilor clasice si vintage. Este mic, dar se mandreste cu o colectie deosebita de masini stralucitoare, apartinand maharajahilor din Principatul Mevar.

Admirati un Cadillac din 1938, un Rolls-Royce Phantomul II din 1934 si un minunat Morris Minor din anii ’50.
Daca scopul calatoriei la Udaipur este unul romantic, atunci restaurantul Shish Mahal de la hotelul Leela Palace este o alegere excelenta pentru o cina pe masura. Pentru a nu va stresa cu alegererea meniului, comandati ferm un thali in timp ce admirati apele limpezi ale lacului Pichola.
Un alt restaurant popular (atat in randul turistilor, cat si in randul localnicilor) de langa lac este Upré. La restaurant, situat in incinta hotelului Lake Pichola, cel mai bine este sa comandati kebab si un platou cu gustari „Rajasthani” pentru care este renumit Udaipur.

Shalpgram, la trei kilometri vest de Udaipur, este un fel de muzeu viu,

un sat de artisti si artizani, unde ii puteti vedea in toiul creatiei, iar in ultimele zece zile ale lunii decembrie puteti vizita festivalul la care se aduna maestrii din toata India.

Si, desigur, nu uitati sa mergeti la complexul Oberoi Udaivilas, situat pe tarmurile blande ale lacului Pichola – o lucrare arhitecturala exceptionala, cu lacuri interconectate de canale, foisoare si cupole. De aici veti avea prevelisti extraordinare asupra gradinilor si lacului Pichola.

Share:

Articole recente

Lasati-ne un mesaj

MAI MULTE
articOle

5 experiente Wow pentru o vacanta de cuplu in Italia
Destinatii

5 experiente WOW pentru urmatoarea vacanta de cuplu in Italia

Daca Parisul este orasul iubirii, atunci Italia este cu siguranta tara in care dragostea pluteste in aer. Sate pitoresti, sculptate in stanca, perfecte pentru un pranz al fresco in doi. Peisaje dramatice si podgorii intinse pentru un picnic improvizat. Orase fascinante, incarcate de istorie, cadrul ideal pentru acel sarut furat, la care ati visat atata timp.
Aceasta este Italia indragostitilor.

citeste articol »
WeCreativez WhatsApp Support
Doriti sa aflati mai multe despre croazierele Royal Caribbean, Celebrity Cruises sau Azamara?
👋 Buna ziua! Suntem aici pentru a va consilia in alegerea croazierei potrivite!