fbpx

tot ce trebuie sa stiti despre

Muscat, Oman

MCT
COD PORT
LONGITUDINE
58.57026 0 '
LATITUDINE
23.627325 0 '
riali omanezi (OMR)
MONEDA

TOT CE TREBUIE SA STITI DESPRE

Muscat, Oman

Muscat, capitala statului Oman, localizata pe coasta Golfului Oman si incadrata scenic intre munti si ocean, cu forturi vechi portugheze din secolul XVI-lea si muzee excelente, Opera House si parcuri pline de flori, este o adevarata incantare sa-l vizitati.
Numele sau inseamna „ancorare sigura”, iar marea a jucat si joaca un rol important in viata orasului, sustinand industria pescuitului si oferind oportunitati diverse vizitatorilor sa inoate, sa se bronzeze pe plajele cu nisip sau sa se scufunde cu testoasele, in lagune din apropiere. Arhitectura neobisnuita a orasului etaleaza influentele arabe, portugheze, persane, indiene, africane si occidentale moderne. Orasul are un caracter destul de distinct fata de capitalele vecine. Exista putine blocuri inalte iar cladiri functionale trebuie sa reflecte traditia, avand o cupola sau o fereastra in stil arabesc. Rezultatul este un oras atractiv, capricios de uniform, care pastreaza eleganta, pe care au observat-o calatorii timpurii. Orasul este destul de conservator, solicitand vizitatorilor o tinuta vestimentara si maniere decente, dar, in schimb, ofera un sentiment cald de ospitalitate omaneza si o oportunitate de conectare cu bogata mostenire a tarii.

ce sa vizitez?

Vizitati Marea Moschee din Muscat, un cadou pentru natiunea sa, oferit de Sultanul Qaboos. A fost construita din gresie indiana, in circa 6 ani, incepand cu anul 1995. Detine o cupola, realizata la circa 50 metri inaltime, un minaret de 90 m si o sala de rugaciune patrata foarte bogata. Poate gazdui circa 20.000 de credinciosi. A fost inaugurata in 4 mai 2001, de catre Sultanul Omanului, pentru a celebra cei 30 de ani ai sai de guvernare. Arhitectura edificiului este un amestec de mai multe stiluri arhitectonice: omanez, islamic si modern. Detine cel mai mare candelabru din lume, foarte elaborat, si de asemenea cel de-al doilea covor persan din lume, care a fost tesut in patru ani, folosindu-se 28 de culori in nuante diferite, majoritatea obtinute din coloranti vegetali traditionali. In ceea ce priveste tinuta vizitatorilor, exista o politica foarte stricta! Barbatii trebuie sa isi acopere bratele si nu pot purta pantaloni scurti iar femeile trebuie sa-si acopere bratele, picioarele si parul pentru a putea vizita moscheea. Moscheea este deschisa dimineata.
Palatul Regal Al-Alam este, fara indoiala, una dintre cele mai frumoase cladiri din Oman. Este palatul ceremonial al Maiestatii Sale Sultanul Qaboos din Oman (este cea mai importanta resedinta din cele sase pe care le detine in Oman) si are o istorie de peste 200 de ani. Acesta a fost construit de catre Imam Sultan bin Ahmed al VII-lea, bunicul actualului Sultan. Cladirea actuala a fost reconstruita ca o resedinta regala in 1972 si este situata nu departe de Golful Oman, inconjurata de cele doua forturi gemene construite in secolul al XVI-lea de catre portughezi, Al-Mirani si Al-Jalali (nu sunt accesibile publicului). Este o structura unica, un model de frumusete araba, dar, in acelasi timp, formele sale nu sunt standard, se deosebesc izbitor de celelalte cladiri ale orasului Muscat. Este exemplul cel mai flamboaiant de proiectare islamica contemporana, cu doua aripi lungi, centrate pe o cladire cub centrala, cu un bulevard lung pietonal incadrat de doua colonade cu arcade, de asemenea, pe fiecare parte a sa se intinde un grup de cladiri guvernamentale impresionante: edicii mari, albe, cu acoperisuri crenelate, balcoane traditionale din lemn si obloane. In timpul constructiei, au fost folosite si elemente de arhitectura indiana. Fatada este decorata in tonuri de aur si albastru. Eleganta simpla a Palatului Sultanului nu va lasa indiferent niciun calator. Pe teritoriul din fata cladirii, se desfasoara un parc pitoresc cu fantani, care duce direct la ocean. In prezent, palatul este utilizat pentru functii oficiale si primirea de vizitatori distinsi – in ianuarie 2012, sultanul a primit-o pe Regina Beatrix a Olandei, in timpul vizitei sale de stat, in Oman. Vizitatorilor nu le este permis accesul in interiorul palatului, in ciuda faptului ca Majestatea Sa locuieste in alta parte, in Oman, cu toate acestea palatul este o zona populara in care puteti merge sa faceti fotografii.
Piata Muttrah, denumita local “Al Dhalam” (insemnand “intunecat” in limba araba – nume ales datorita lipsei de lumina, ce o caracterizeaza) este, probabil, una dintre cele mai vechi piete din lumea araba, avand in vedere faptul ca orasul Muscat este un port comercial de mare amploare, situat strategic pe drumul spre India si China. Dateaza de acum circa 200 ani, vechimea sa conferindu-i o alura aparte, o frumusete deosebita, magica. Piata este un prototip al vechilor piete estice, caracterizata de alei inguste acoperite cu lemn. Piata gazduieste tarabe aglomerate si magazine, la care se poate ajunge doar cu lampi, avand in vedere ca razele soarelui nu patrund la ele, in timpul zilei. In trecut, piata era construita din pamant si frunze de palmier, fiind cele mai bune materiale disponibile potrivite temperaturilor ridicate si conditiilor climatice dificile. Astazi, municipalitatea orasului Muscat a renovat si decorat piata pentru a-i mentine stilul popular, dar a introdus structuri moderne si a redecorat piata pentru a atrage turisti si a face experienta shopping-ului confortabila pentru acestia si pentru localnici. Principala artera a pietei ofera in principal bunuri de uz casnic, incaltaminte si confectii. Mai in interior, va puteti bucura de mirosul mixte de tamaie, parfum, iasomie proaspata si condimente. Pe strazile laterale care duc in piata, cumparatorii pot descoperi o serie de magazine mici pline cu bijuterii din argint, din Oman, standuri cu dishdashas albe stralucitoare (haine lungi barbatesti traditionale din Orientul Mijlociu), vase omaneze, picturi, tesaturi brodate, stofe viu colorate si esarfe multicolore, naghilele si pumnale etc. Nu ratati sa vizitati cea mai frumoasa piata pe care o veti vedea vreodata, Piata Muttrah!

STIATI CA PUTETI VIZITA

Muscat, Oman

PE UN ITINERARIU DE CROAZIERA?

informatii
utile

In orasul omanez Muscat, vasele de croaziera ancoreaza in Portul Sultan Qaboos, la cheiurile 4 si 5. Acesta este portul oficial al Muscatului, care se intinde in fata cartierului Muttrah. Este cel mai mare port natural din lume. Aici se afla un terminal de pasageri care nu este intotdeauna deschis. In port nu se gasesc informatii turistice sau harti. Cheiul de croaziera este accesibil pentru scaunele cu rotile. Nu este permis mersul pe jos in port si de aceea este oferit de catre vas, un serviciu de transfer cu shuttle bus-ul, catre districtul Mutrah (oprire la Mutrah souk), una dintre cele mai atractive zone din Muscat, care se afla la circa 2 km de port. Centrul orasului este considerat cartierul Ruwi, aflat la circa 6 km de port iar zona Old Muscat se gaseste la circa 7 km de port – cu siguranta fiind o zona care trebuie neapart vizitata cand ajungeti in Muscat, unde sunt cele mia importante obiective turistice: forturile Al Jalali si Al Mirani, Qasr Al Alam Royal Palace si Muzeul Bait Al Zubair. Exista mijloace de transport in comun publice (autobuzele marcate cu alb/verde si cele rosii) insa circula destul de rar prin urmare ca optiune cel mai bine ar fi sa utilizati taxiurile- cele oficiale sunt albe si portocalii. Tariful trebuie negociat inainte de a face calatoria (nu au aparat de contorizat km). Majoritatea taximetristilor accepta dollari USA si Euro. O calatorie cu taxi-ul ar trebui sa coste circa 10 Riali Omanezi / pe ora, pentru primele 3 ore, iar pentru un timp suplimentar circa 7 Riali Omanezi / ora. Sunt si bus-uri in sistemul Drop on / Drop off, insa au tarife destul de mari.

NAVIGATI IN SIGURANTA LA

Muscat, Oman

CU VASELE NOASTRE PREMIATE

Ce spun oaspetii nostri

TestimonialE
clienti

circula-anchor.png

INTRA IN COMUNITATEA NOASTRA!

Afli Intotdeauna Primul Despre Ofertele Noastre Speciale, Primesti Doza Saptamanala De Inspiratie Pentru Urmatoarea Ta Vacanta Sau Cele Mai Noi Articole De Pe Blogul Nostru.

avem cea mai bogata experienta in croaziere si scriem despre asta

blogul nostru

Destinații de vacanta

Royal Caribbean lanseaza noi itinerarii in Asia

Pentru sezonul 2024-2025, croazierele cu plecare din China se anunta mai indraznete ca oricand. Revolutionarul Spectrum of the Seas revine in zona pentru a oferi itinerarii imersive in Japonia. Indragita clasa de vase Quantum, plina de senzatii si emotii, vine cu itinerarii epice de 4-7 nopti catre porturi emblematice.

Citeste mai mult »
WeCreativez WhatsApp Support
Doriti sa aflati mai multe despre croazierele Royal Caribbean, Celebrity Cruises sau Azamara?
👋 Buna ziua! Suntem aici pentru a va consilia in alegerea croazierei potrivite!